Intrebari frecvente

Ce este „cloud-ul?”

„Cloud” este software-ul instalat pe un server la distanta, oriunde în lume, și pe care îl accesezi prin Internet. Aceasta este o schimbare față de trecut când se cumpăra un software, se instala pe un anumit calculator, apoi se accesa acel software numai de la acel calculator si numai din acel loc.

Cloud-ul permite accesul la același software de pe orice computer sau dispozitiv cu o conexiune la internet, deschizând astfel o lume nouă din punct de vedere al productivității.

Care sunt beneficiile cloud-ului?

Utilizarea cloud-ului prezintă multe avantaje, inclusiv:

 • Flexibilitate si accesibilitate
 • Recuperare rapida dupa dezastru
 • Actualizari automate software
 • Cheltuieli de investitie minime
 • Colaborare
 • Acces pentru lucrul la distanță
 • Securitate
 • Controlul continutului
 • Preturi competitive
 • Ecologic
 • Scalabilitate

Ce este VoIP?

Voice over Internet Protocol (VoIP) este o tehnologie care functioneaza prin conversia sunetului in comunicatii digitale de voce. In loc sa trimita si sa primeasca apeluri prin intermediul infrastructurii telefonice terestre "traditionale" din cupru, aceste informatii sunt trimise printr-o conexiune activa la Internet. Modul in care datele vocale circula prin internet in aceasta situatie nu se deosebeste practic de orice alt tip de date, e-mailul sau navigarea web fiind unul dintre cele mai importante exemple. Cu VoIP ai o gama mai larga de optiuni privind persoana pe care o poti apela la un moment dat. Poti efectua apeluri intre calculatoare sau poti apela un telefon mobil sau o linie fixa, asa cum se intampla in telefonia traditionala

Ce este gazduirea VoIP?

O forma de servicii VoIP pentru afaceri in care echipamentele, serverele si serviciile VoIP sunt gazduite de FLEXITEL. FLEXITEL gestioneaza apelurile si le directioneaza catre si de la sistemul de telefonie si echipamentul de telefonie existent al abonatului. Serviciile VoIP gazduite pot salva companiile de costurile potential costisitoare generate de investitia in echipamente VoIP si administrarea sistemului.

De ce echipament am nevoie?

Sistemele VoIP nu necesita prea multe echipamente, deoarece sunt bazate pe cloud. Pot fi utilizate telefoanele IP sau aplicatii, in cazul in care preferi sa utilizezi telefonul mobil sau computerul pentru a efectua apeluri. Pentru ca orice sistem VoIP sa functioneze este necesara o conexiune adecvata la internet.

Ce este un telefon IP?

Telefoanele IP sunt telefoane digitale care se conecteaza direct la Internet prin intermediul unui router. Aceste telefoane sunt disponibile atat ca modele fara fir, cat si ca modele cu fir.

Care sunt cerintele de viteza la internet pentru VoIP?

Apelurile telefonice VoIP necesita o conexiune de internet de mare viteza. Ca regula generala, conexiunea ar trebui sa poata sustine o rata aproximativa de 80Kbps. Cu toate acestea, daca doresti sa utilizezi mai multe linii VoIP in acelasi timp, atunci trebuie mai intai sa te asiguri ca conexiunea la internet poate sustine apeluri suplimentare.

O formula buna de utilizat este 80Kbps x numarul de linii de telefon = viteza necesara pentru apeluri de inalta calitate. Pentru a verifica viteza curenta, poti utiliza un tester online precum www.speedtest.net.

Am nevoie de un calculator pentru a utiliza VoIP?

Nu. Poti utiliza telefonul. Ai nevoie de un computer doar daca vei utiliza o aplicatie softphone, iar computerul tau devine astfel telefon. De asemenea, poti prefera sa utilizezi un computer pentru a iti administra contul online la portalul de administrare www.flexitel.net, deoarece este mai usor de utilizat decat un telefon mobil.

Pot efectua apeluri in timp ce folosesc Internetul si computerul meu?

Absolut. Cu VoIP, poti utiliza computerul, poti fi online si poti utiliza telefonul in acelasi timp.

Pot pastra numarul meu de telefon existent?

FLEXITEL iti permite sa utilizezi in continuare acelasi numar de fix atunci cand optezi pentru serviciul VoIP. Daca doresti sa pastrezi numarul curent, intreaba despre procesul de portare (mutare) a acestuia, in loc sa incepi cu un numar nou.

Care sunt optiunile numarului meu de telefon local?

Unul dintre cele mai mari avantaje ale VoIP este ca poti avea un numar de telefon atribuit indiferent de locatia geografica in care te afli. Companiile doresc adesea sa aiba o prezenta locala in multe zone diferite, oferind un numar de telefon local pentru clientii care doresc sa-i apeleze. Companiile obtin numere de telefon virtuale, astfel incat clientii le pot contacta fara a suporta costuri de distanta mari.

Care este calitatea apelurilor in VoIP?

Calitatea vocii VoIP este, de obicei, mai buna sau egala cu cea obtinuta la un telefon fix traditional. Deoarece majoritatea problemelor de calitate a apelurilor sunt cauzate de probleme de conectivitate la retea, atata timp cat ai o conexiune de internet adecvata, vei avea parte de apeluri foarte clare. Inainte de a folosi un serviciu VoIP, ar trebui sa testezi conexiunea ta la internet pentru a te asigura ca furnizeaza viteza necesara.

Ce cauzele afecteaza calitatea apelurilor?

Progresele tehnologice VoIP au facut ca problemele legate de calitatea apelurilor din trecut sa fie practic depasite. Dar, daca intampini probleme de calitate a apelurilor, trebuie luate in considerare urmatoarele aspecte comune:

 • Jitter
 • Tehnologia VoIP functioneaza prin conversia sunetului in pachete digitale care sunt trimise printr-o conexiune activa la internet. Cand pachetele de date ajung intarziat, experimentezi un jitter audio care suna ca un balb.

 • Voce sacadata
 • Situatia in care persoana cu care vorbesti poate auzi doar fiecare al treilea cuvant al conversatiei.

 • Ecou
 • Aceasta problema este cand auzi, pe langa vocea persoanei cu care vorbesti, si vocea ta ca un ecou acustic.

 • Audio pe o singura directie
 • Situatia in care se face un apel si apelantul nu poate auzi cealalta parte, dar cealalta parte il poate auzi.

Latenta sau pierderea pachetelor poate cauza problemele de mai sus. Timpul necesar pentru ca un pachet de voce sa ajunga la destinatie este latenta; o intarziere cauzeaza probleme de calitate a apelurilor. Pachetele de voce sunt intarziate sau abandonate datorita unui router sau switch de retea cu trafic supraincarcat.

Afacerea mea se muta intr-o locatie noua. Va trebui sa cumpar un sistem de telefonie nou?

Nu, sistemele de telefonie VoIP sunt usor de relocat si de reconfigurat. Atata timp cat ai acces la internet de mare viteza, poti pur si simplu sa muti sistemul de telefonie VoIP in noua locatie. Tot ce trebuie sa faci este sa conectezi computerele si terminalele la internet, astfel vei putea incepe instantaneu efectuarea si primirea apelurilor.